Contents

 
 

 

Proposal

A basic principle has been that any proposed works should have a minimum impact on the existing building. It is also considered important to avoid any 'editing' of the historic development of the house. Finally, a programme of regular monitoring, inspection and maintenance should be drawn up as part of the approach to conservation.

Works to be carried out in the coming year:

Main House Ground Floor:

pantry-small.jpg

The timber flooring in Rear Reception Room, Staircase and Pantry areas will be replaced by new timber flooring over new ventilated under floor area.




Lean-to Building:
The existing cement render around the door opening will be removed and the existing defective lime render will be replaced with a new lime render to match existing.

Original wall openings will be reinstated.

Exterior:
The existing defective lime render throughout will be replaced with a new lime render to match existing. The existing cement render around the door opening in the lean-to building will be removed and replaced by lime render.



Alterations proposed:

Main House Ground Floor:
The existing wall opening between the Entrance Hall and the Staircase area will be enlarged to allow natural lighting and a better visual connection between the front and rear parts of the house. All rooms will retain their existing use.

Main House First Floor:
All rooms will retain their existing use with the exception of the two small bedrooms (one of which is lit and ventilated by a high level fanlight) that will be replaced by two new bathrooms.
These bathrooms will serve the other five good size bedrooms at this level. A new wall opening in one of the front bedrooms will allow an access to the ensuite bathroom.

The existing wall opening between the Stairs Hall and the Upper Hall will be enlarged to allow natural lighting and visual connection between the front and rear parts of the house to match that below at ground floor.

Lean-to Building:
A new rooflight will provide natural lighting to the new Side Entrance Hall.

The new wall openings will reinstate previously bricked-up openings. The wall opening in the new Reading Area will be enlarged to provide natural lighting to the interior of the house and stabilizing work will be carried out to repair the major crack on the corner.

A new extension of 12sqm will be added to the rear façade, abutting the Lean-to Building and the Main House. The new extension will have a glazed roof at the same height and with the same slope of the existing roof. The new walls will be mainly glazed in order to allow visual connection between the side entrance yard and the rear yard. A new flat roof/gutter will collect the rain water of the new and existing roof.